Főoldal » Műemlék

Látnivalók Műemlék

Kategória szürő
Egri Bazilika
Eger, Műemlék

Egri Bazilika

Az Egri Bazilikát más néven  Szent Mihály- és Szent János-főszékesegyháznak is nevezik. Az épület az egri főegyházmegye katedrálisa is, ami azt jelenti, hogy a püspök vagy az érsek itt végzi mindennapos feladatait. Az Egri Bazilika Magyarország második legnagyobb vallási épületének számít. 1827-ben Pyrker János Lászlót nevezték ki Eger érsekének, ő kéri fel a korszak nagy építészét Hild Józsefet, hogy tervezze meg eme csodás építményt.  Az építkezés 1831-1836-ig tartott, az épületet 1837-ben szentelték fel.
 
Egri Minaret
Eger, Műemlék

Egri Minaret

  Az egri minaret az Oszmán Birodalom legészakibb európai emléke. Magyarország három ép minaretje közül a legmagasabb és a legjobb állapotú. A Kethüda minárét az egykori Oszmán Birodalom legészakibb minaretjeként, valamikor 1596 (Eger elfoglalása) és 1664 (első ismert említése) között építették gondosan faragott homokkő kváderekből az eredetileg a keleti oldalán álló, vörös homokkőből épült, díszes dzsámihoz. A 91 éves török uralom alatt összesen tíz minaretet emeltek a városban, de közülük csak ez az egy maradt meg. 1687-ben, a város visszafoglalása után a magyarok első lelkesedésükben ezt is le akarták dönteni, ezért 400 ökörrel meghúzták a tornyot. Az épület azonban elég stabilnak bizonyult, úgyhogy inkább egy, az el nem távolított félholdból kinövő keresztet raktak a tetejére.

Barlanglakások és Sáfránykert
Egerszalók, Kirándulóhely, Műemlék, Múzeum

Barlanglakások és Sáfránykert

  • 3394 Egerszalók, Sáfrány utca vége - 1,4 km
  • 9:00 - 16:00
  • +36 30 753-3543
  • www.barlanghazak.hu
  • Felnőtt: 600 Ft, gyerek/nyugdíjas: 400 Ft, családi jegy: 1600 Ft, 3D mozi kiegészítő jeggyel látogatható: 400 Ft, családi jegy: 1200 Ft

A Sáfrány utca összefüggő barlangházai hűen őrzik Egerszalók és a környék helytörténet építészeti emlékeit, a paraszti kultúra letűnt hagyományait, ránk maradt tárgyi darabkáit. A Tarna völgyétől Miskolcig terjedő Bükkalja vidékének felső rétegét képező vulkáni tufakő könnyen vágható, jól faragható, természetes állapotában jó vízzáró és hőszigetelő, kiválóan alkalmas lakhatásra. A Bükkalján ma 18 barlanglakásos település ismert. Egerszalókon a 19. sz. közepén 33 barlanglakás volt, némelyiket még a 60-as években is lakták, vannak amiket ma is használnak pl. nyári konyhának.

Római katolikus templom
Egerszalók, Kirándulóhely, Műemlék

Római katolikus templom

  • 3394 Egerszalók, Kossuth út 63. - 1,7 km
  • Szentmisék előtt félórával, vagy kedden és csütörtökön 15:00 -17:00 óráig
  • +36 36 474 033
  • www.egerszaloktemplom.hu
  • Ingyenes

Egerszalók a XVIII. századtól kezdve a gyógyulás helye, a zarándoklatokat egy vak kislány csodás meggyógyulásának a híre indította el. A faluban már a középkorban is volt templom, a ma is látható barokk templom Giovanni Battista Carlone olasz származású mester tervei szerint épült 1738-ban. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Képgalériánkból válogatva