Régi álmunk volt egy kisbirtok a Nagy-Eged-hegy lábánál. Ma már kizárólag innen, saját organikusan művelt szőlőnkből készítjük borainkat.
A jó bor lényege az egyedülálló szőlő-termő dűlőkben rejlik. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy az egri bortermelő vidék legjobb terroir-jai közül három a Kovács Nimród Winery tulajdona. Mivel Eger adottságai a világ nagy borvidékei közül leginkább Burgundiához vagy Kalifornia hűvösebb régióihoz hasonlíthatóak, olyan fajtákat telepítettünk, melyek itt érzik otthon magukat és így világszínvonalú borokat készíthetünk belőlük. A hűvösebb bortermelő vidékek nemzetközi fajtáin kívül – mint a Chardonnay, a Pinot Noir, a Syrah, a Merlot és a Cabernet Franc -, büszkék vagyunk a hagyományos magyar borainkra, a Furmintra és a Kékfrankosra is.
Ezen helyszín különlegessége, hogy egyszerre elégíti ki a borértő és a laikus borfogyasztó igényeit is. Boraink felszolgálása mellett, hasznos információkat is megosztunk az érdeklődők számára, vagy vezetett kóstolót választhatnak az igazi borrajongók. Készítési eljárás, jellemző karakterek, a pincészet jelene, múltja és jövője.
A pincészet Eger belvárosától tíz percre helyezkedik el egy régi kőfejtő 30 méteres falai között, egy igazán izgalmas helyen található parkosított környezetben. A kőfejtő 3,2 hektáron helyezkedik el négy bányaudvarban, melyek alagutakkal vannak összekötve. A birtokhoz 9 pince tartozik: hordós pincék, palackos érlelő pincék és vendéglátó pincék, melyek mindegyike megtekinthető egy pincelátogatással egybekötött borkóstoló során.
A Gróf Buttler Borászatot 1999-ben alapították Egerben. Azóta is töretlenül dolgozunk azon, hogy a nagyszerű egri termőterületre jellemző karaktert prémium boraink a lehető legkedvezőbben adják vissza. Filozófiánk: tökéletes és területhű borokat készíteni a lehető legkevesebb beavatkozással. Jelenleg 36 hektáron gazdálkodunk, boraink csak a saját területeinkről szüretelt szőlőből készülnek. Szőlőink Egerben, két dűlőn találhatóak, a Szarkás tetőn és a Nagy-Eged hegyen.
A 60 hektáros birtokunk az Egri Borvidéken helyezkedik el. A legfontosabb dűlőink Eger, Egerszalók, Demjén, Andornaktálya és Maklár határaiban találhatók. A telepített fajták között megtalálható kékszőlők a Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Portugieser, Zweigelt, Blauburger és Merlot, melyek kitűnő alapot képeznek az Egri Bikavér készítéséhez. Fehérborokat a Muscat Ottonel, Olaszrizling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot gris és Leányka fajtákból állítunk elő.
A borkészítésnél fő szempontunk a régi egri ízvilág megőrzése mellett, a jelenlegi legmodernebb technológiák ötvözése a hagyományossal. A birtokra jellemző, hogy a szőlő telepítéstől a borpalackozásig mindent saját magunk végzünk, így az egész folyamatot az irányításunk alatt tartjuk. A szőlőfeldolgozás hagyományos és reduktív módszerekkel történik. A fehérborok nagy része irányított erjesztéssel készül. A vörösborokat héjon erjesztés után lefejtjük 1,5-2 évre hagyományos tölgyfahordókba, majd még legalább féléves palackos érlelés után mutatjuk be.
Pincészetünket leginkább gyakorlatias szellemi borműhelyként tudnánk bemutatni, ahol a hosszú évek során felhalmozott gyakorlati és elméleti tapasztalatot ötvözzük Eger régi hagyományaival és a kor borízlésével. A hagyományos értékekre, Eger egyediségre és a minőségre alapozunk, munkánk eredményét pedig családi keretek között igyekszünk minél tökéletesebbre csiszolni.
A borvidék legjobbak közé tartozó dűlőiben lévő termőterületeinket a tapasztalat alapján leginkább oda illő fajtákkal telepítettük be.
Családi pincészetük egész évben szeretettel várja minden kedves régi és új vendégüket! Saját termelésű borokat kínálnak száraz, félédes, fehér, vörös, palackos és kimért kiszerelésben.
Boraikat a saját maguk által termesztett szőlőkből készítik, melyek az egerszalóki, az egerszóláti és a demjéndi dombokon terülnek el, így biztosítva évről évre a kiváló minőséget. Több boruk is Ezüst érmet nyert az Aranytőke Borszemlén. Minden borukat hagyományos technológiával készítik, a préselés majd az erjedés után a bor tölgyfahordókba kerül, ahol a tél folyamán szépen be tud érni, átvéve a hordók gazdag ízvilágát. Később, miután a bor már beérett kisebb (70-100 literes) hordókba kerül átfejtésre, hogy a pincébe látogatók vendégek számára is elérhető közelségbe kerüljön.
A pince kínálatában megtalálhatóak a vörös, fehér, rozé, száraz, félszáraz, félédes borok, kimért illetve palackozott formában; továbbá a helyben, hidegen sajtolt szőlőmag olaj és szőlőmag liszt.
A Hangácsi és Fia Pincészet és Szőlőbirtok első generációs családi vállalkozás. 1992 óta működik. A szőlőbirtok Egerszalók, Demjén, Egerszólát községek legjobb szőlőtermő dűlőin, hegyein találhatóak. A pincészet vezérbora az Egri Bikavér, emellett megvásárolható még Kékfrankos, Cserszegi Cuvée, Kékfrankos Rose, Olaszrizling, Elixir Cuvée és Főnix Cuvée.
A két EMBER, akik miatt a borok végre jelenlegi formájukban tündökölhetnek: Tóth István és Takács Gábor. Kettejük tudásából, természetesen az Égiek segedelmével született meg az új Kohári stílus a pincében.
Családi pincészetük több, mint 20 éve az egri borvidéken, Egerszalókon gazdálkodik jelenleg 7,5 hektáron. Kínálatukban megtalálhatók minőségi fehér,vörös és rosé borok, száraz, félszáraz, félédes és édes változatban, kannázva és palackozva is.
A megfelelő dűlőkbe telepített fehér szőlőik megteremtették az alapot a magas minőségű fehérborok készítéséhez. Pincészetük előtérbe helyezi az Olaszrizling, a Rajnai Rizling, a Sauvignon Blanc, valamint a Chardonnay borok készítését. A vendégek bármikor betérhetnek egy kis borozásra, amit a hangulatos tufába vájt borozóban vagy a teraszon ücsörögve fogyaszthatnak el. Amennyiben szervezett borkóstolón és pincelátogatáson szeretnének részt venni, ahhoz előzetes bejelentkezés szükséges .
Az ország egyik legkiválóbb borászata, kiváló boraival, kóstolási lehetőséggel várja a Vendégeket. „Számunkra Eger az egyik legizgalmasabb borvidéke Magyarországnak. Hálásak vagyunk, hogy itt művelhetjük szőlőinket. Különlegesen izgalmas feladat egy helyen fehér és vörösborral foglalkozni.”
Az egri történelmi borvidék és borkultúra fellegvárának számító Egri Korona Borház egy új színfolttal gazdagítja a boros élményekre vágyók lehetőségeit. Betekintést nyerhetnek egy nemzetközileg is sikeres borászat életébe, hangulatába, ahol megkóstolhatják kiváló érmes borainkat és ízletes magyaros ételeinket.